3 Şubat 2017 Cuma

AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN (6306 )


6306 sayılı Kanun, 16 Mayıs, 2012 tarihinde kabul edilmiş ve aynı ayın sonunda Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Kanunun amacı, aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:

Madde 1- (1) Bu Kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.

Kanunun amacında tartışılacak bir noktanın olmaması, pratikte de kısaca bu Kanun’dan bahsedilirken amacına uygun olarak hareket edilmesi dolayısı ile aşağıda, sık sık karşılaşılabilecek birkaç tanım eklemenin 6306 Sayılı Kanun’un 1. Bölümünü anlatmak için yeterli olduğunu düşünüyorum.

Rezerv Yapı Alanı: Bu Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya re’sen, Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanları temsil etmektedir.

Riskli Alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanı temsil etmektedir.

Riskli Yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı temsil etmektedir.

Kanunun devamı riskli yapıların tespit şeklini, tahliye ve yıkım aşamalarını anlatmaktadır.

Uygulama açısından, Kanun ile ilgili en ilgi çekici noktalardan biri ise, 14 Nisan 2016 tarihinde yapılan değişiklik ile artık 2/3 çoğunluk sağlandığı takdirde, re’sen tevhit ve pay satışı suretiyle müteahhitlerin ilerlemeye devam edebilmesidir.

Pratik hayatta, kentsel dönüşüm projelerinin temelini “6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği” oluşturmaktadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder